пʼятницю, 7 липня 2017 р.

Пілотне впровадження нового Державного стандарту загальної початкової освіти.

      У вересні 2017 року розпочинається пілотне впровадження нового Державного стандарту загальної початкової освіти.
       Це важливий попередній етап реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа”. З вересня 2018 року всі першокласники країни навчатимуться за новим стандартом. Перш ніж нові підходи будуть впроваджено в масштабах країни, їх відпрацюють 100 ретельно відібраних шкіл, серед яких КЗ "НВК«Гімназія - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Бобринецької міської ради.
       В пілотному проекті братимуть участь учні 1-А та 1-Б класів гімназії (вчителі Заїкіна Любов Борисівна, Бондаренко Наталія Анатоліївна).
  
Як зміниться зміст програм?
Обсяг вивчення окремих освітніх галузей, таких як мовно-літературна чи математична, не зменшиться, просто зміниться спосіб подачі. Повсякденне навчання стане цікавим та успішним. В майбутньому це допоможе сформувати інтерес учнів до математично-природничих дисциплін. Замість вивчення окремих предметів знання з різних галузей будуть даватися через інтегровані теми.
Наприклад, першою темою у 2017-2018 н.р. буде “Я школярик”. Інші теми: “Знайомтесь - це я”, “Природа і ми” тощо. Протягом навчального року таких тем буде 35-1 тема на 1 тиждень.
Навчальні заняття в рамках кожної теми організовані як “міні-уроки”, які переходитимуть в активну діяльність дітей в малих групах.Планування тем здійснюється за активної участі самих учнів за схемою “знаємо” - “хочемо дізнатися” - “дізналися”. Таким чином формуватиметься почуття відповідальності учнів за свій час і свій вибір.
Що станеться після закінчення першого класу?
Після закінчення першого класу Ваша дитина піде у другий клас, де триватиме пілотування нового Державного стандарту.
Після завершення початкової освіти у пілотних класах у 2021 році діти продовжать вчитися у основній школі також згідно з новим стандартом.
Водночас, участь в пілотуванні жодним чином не впливає на кількість років навчання у школі. Впровадження 12-річки залежить виключно від політичної волі та наявності необхідних для цього ресурсів у бюджеті. Діти, що навчаються у пілотних класах, перебуватимуть у школі стільки ж років, скільки їх друзі зі “звичайних” класів.
Як можуть допомогти батьки?
У початкову школу дитина вже потрапляє з великим багажем знань і навичок. Вона вміє говорити, їсти, одягається, орудує простими знаряддями, доглядає за собою, має навички гігієни. Батьки - це перші учителі й найкращі знавці своєї дитини.
“Нова українська школа” передбачає, що учителі разом з батьками утворюють партнерство, у центрі якого знаходиться дитина.
Батьки зможуть співпрацювати з учителем у такий спосіб:
  • Брати участь у постійному діалозі, в тому числі - у батьківських зборах,
  • Організовувати додаткову комунікацію (групи в месенджерах, інформаційні розсилки, “чайні зустрічі”, обміни книжками та іграми),
  • Допомогати в організації заходів, проведенні класних і позашкільних занять.
Коли батьки беруть участь у шкільних заходах, співпрацюють з учителем, дитина бачить, що всі значимі для неї дорослі піклуються про неї. Відтак, зростає її самоповага. Об’єднання зусиль учителів і батьків сприяє особистісному зростанню дитини і полегшує засвоєння матеріалу. Це підтверджують наукові дослідження. Ось чому важливо зробити школу і дім одним цілим для дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар